Proeftijd

doorKoos Willems

Proeftijd

Dit mag wel en niet tijdens een proeftijd

Afspraken over proeftijd met nieuwe werknemer

Gaat u een nieuwe medewerker aannemen? Dan kunt u met deze persoon een proeftijd afspreken. Wat de wetten en regels van zo’n proeftijd precies zijn, vertellen we in dit blog.

Een periode van kennismaken

De proeftijd is een periode van kennismaken. Zowel u en uw collega’s als de nieuwe medewerker kunnen elkaar leren kennen. U kijkt of de nieuwe medewerker bij het bedrijf past, en de nieuwe medewerker kijkt of de nieuwe baan bij hem of haar past. Tijdens de proeftijd mag door zowel de medewerker als door u als werkgever de arbeidsovereenkomst per direct opgezegd worden. De proeftijd is alleen geldig wanneer die schriftelijk is vastgelegd. Dit kan in de arbeidsovereenkomst zijn, maar ook in een cao staan of vastgelegd zijn in het huishoudelijk reglement. Een mondelinge afspraak over een proeftijd is niet geldig.

Duur van de proeftijd

De duur van de proeftijd wordt vooraf afgestemd en duur een of twee maanden.
Maximaal een maand bij:

  • Tijdelijke arbeidsovereenkomst van minimaal 6 maanden en maximaal 2 jaar
  • Tijdelijke arbeidsovereenkomst zonder einddatum

Maximaal twee maanden bij:

  • Vast dienstverband
  • Tijdelijke arbeidsovereenkomst van twee jaar of langer

In de cao mag schriftelijk afgeweken worden van de duur, maar hij mag niet langer zijn dan 2 maanden. De proeftijd gaat in op de eerste werkdag. Wanneer de medewerker bijvoorbeeld op 15 juli begint, eindigt de proeftijd op 14 augustus bij een duur van 1 maand.

Ontslaan tijdens de proeftijd

Tijdens een proeftijd gelden er speciale regels op het gebied van ontslag. De medewerker mag per direct ontslag nemen, maar u mag het nieuwe personeelslid in de proeftijd ook per direct ontslaan.

Wanneer u nieuwe medewerkers aanneemt, komen daar flink wat administratieve werkzaamheden bij kijken. Wilt u deze administratie uit handen geven, maar wel nog zelf bepalen welke werknemers u aanneemt? Dan is payrolling wellicht iets voor u! Neem contact op, wij helpen u met het vinden van een geschikt payrollbedrijf bij u in de buurt.

Over de auteur

Koos Willems administrator

Geef een reactie